Een app die "van ons" blijft
“De database is in korte tijd helemaal op maat
gebouwd, precies volgens onze wensen. "

Customer interview: Spring Holding BV
Sara de Waal, 8 September 2021 - Hilversum
Spring Holding BV is een bedrijf dat mooie plekken in en rondom Rotterdam nóg wat mooier maakt. Denk bijvoorbeeld aan het sfeervolle Hotel New York in Rotterdam, of het monumentale hotel Villa Augustus, met een al even epische uitstraling.
Sinds vorig jaar heeft Spring Holding twee nieuwe dochterondernemingen: Waterweg Rotterdam en Watertaxi Rotterdam. Het bedrijf won namelijk de aanbesteding voor vervoer over water in het hele centrum van Rotterdam, en kreeg hiermee het beheer over zo’n vijftig haltes en de vloot van Watertaxi Rotterdam. Deze bestaat uit klassieke watertaxi’s, maar ook uit extra snelle boten, hybride boten, en inmiddels zelfs drie elektrische boten. Hiermee kun je je op snelle, stijlvolle en plezierige wijze door het hartje van Rotterdam verplaatsen.

Details in kaart
Om de hele ervaring van het vervoer over water zo soepel en comfortabel mogelijk te maken, is Spring Holding inmiddels druk bezig om de aanlegplaatsen te optimaliseren. David Dik, senior projectmanager van Spring Holding, legt uit waarom de juiste software belangrijk was voor een goede bedrijfsvoering.
"We wilden vooral een applicatie waarin we meer overzicht zouden hebben over de details van de verschillende aanlegplaatsen. Een aanlegplaats is namelijk niet alleen een halte, er hoort ook een steiger of ponton bij. Zo’n steiger wordt wel eens verplaatst naar een andere halte, of een ponton wordt omgevaren. Het is belangrijk dat dat overzichtelijk is in een database, daarom hebben we daarin een lijst met genummerde haltes, en een lijst met genummerde pontons en steigers die aan de haltes te koppelen zijn.
Ook willen we overzichtelijk hebben welke eigenschappen elke aanlegplaats heeft. Is er bijvoorbeeld een fietsenstalling, kun je je fiets mee de boot opnemen, is er een laadpunt voor onze elektrische boten, hoe is de bebording, is de steiger geschikt voor invaliden, is er een overdekte wachtvoorziening, hoe is de verlichting, hoe herkenbaar is de halte? Dat zijn allemaal aspecten die bij het beheer van de aanlegplaatsen horen."
"Voorheen zetten wij deze informatie in allerlei losse lijstjes en Excelsheets, die niet op een centraal punt stonden en niet makkelijk met derden te delen waren. Als we iets wilden delen maakten we dan een uitsnede van zo’n lijstje. Dat werkt op de korte termijn, maar den duur is dat niet handig werken en raak je het overzicht kwijt."

Uitbesteden van ontwikkeling
Een centrale database zou handig zijn, bedachten ze bij Spring Holding. Zo zouden verschillende mensen tegelijkertijd de gegevens kunnen inzien en bewerken. Denk bijvoorbeeld aan de partijen waarmee Spring Holding samenwerkt, zoals de ontwerpers van nieuwe steigers, of de gemeente, die eigenaar is van de aanlegplaatsen.
Een andere wens was dat toegangs- en bewerkingsrechten van de database gesplitst zouden worden, zodat er controle bleef over wie wat kon zien en veranderen. David was aanvankelijk van plan om zelf aan de slag te gaan met het maken van de database in FileMaker, en nam contact op met Kempen Automatisering, aanvankelijk alleen om de database te hosten.
‘We raakten aan de praat en zij kwamen met een mooie aanbieding om ook te helpen met het ontwikkelen van de database zelf. Ik realiseerde me dat het veel meer tijd zou kosten als ik alles zelf zou maken. Ik kan redelijk meekomen in software, maar ik ben geen professional. Ik ben heel blij met de beslissing om de ontwikkeling uit te besteden: de database is in korte tijd helemaal op maat gebouwd, precies volgens onze wensen. Tegelijkertijd houd ik toch een stuk eigen regie: als ik een dingetje in de app net even anders wil, kan ik dat gewoon zelf doen. Zo blijft de applicatie echt van onszelf.’
Visualisatie
‘We merken dat de app ook heel fijn is voor onze partners. We werken bijvoorbeeld samen met ontwerpers, die nieuwe elementen ontwikkelen zoals bijvoorbeeld een overdekte wachtvoorziening, voor als het slecht weer is. Voor hen is het fijn om in ons systeem te kunnen kijken om te zien hoe alles eruit ziet op en rondom die aanlegplaats: je ziet meteen een foto van de locatie. Ze kunnen ook makkelijk een uitdraai maken om mee te werken.
Voor onze opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, is het ook prettig om een overzicht te hebben. We kunnen nu heel duidelijk inzage geven in welke locaties bij ons in beheer zijn, wat de status ervan is, of er technische tekeningen zijn, en hoe oud de steigers zijn. Er is ook een mooie overzichtskaart van alle haltes in een soort Google Maps-omgeving. Je kunt dan op iedere halte klikken om te kijken of er een wijziging nodig is. Wat trouwens ook praktisch is, is dat de software multiplatform is, iedereen met een webbrowser kan erbij. Je hebt dus met ieder operating system toegang, het maakt niet uit of je Windows of Apple gebruikt. Je kunt bovendien vrij eenvoudig iets op je iPhone laten zien.’
‘We kunnen in de database iedere wijziging op een locatie centraal doorvoeren, zodat je de actuele situatie ziet. We zijn nu bijvoorbeeld van plan om de naam van een aantal haltes te wijzigen. Die naam komt op veel plekken voor, in allerlei lijstjes, dus dan is het heel fijn dat je dat in één systeem met één klik overal kunt veranderen. Ook het maken van een selectie gaat heel eenvoudig. In de applicatie zie je eerst een overzicht van alle haltes, met een foto, haltenummer en haltenaam. Je kunt alle haltes sorteren of een selectie maken door aan te geven: laat mij alle locaties zien waar een wachtvoorziening is gepland. Vervolgens kun je makkelijk doorklikken naar allerlei tabbladen en onderliggende gegevens.’



Uitbreiding & Toekomstige ontwikkelingen
We zijn nu een jaar op weg met het beheer van Watertaxi en Waterweg Rotterdam en gebruiken de app tot nu toe voornamelijk in de planvoering en ontwerpfase van de voorzieningen op de aanlegplaatsen. Maar we zijn van plan om de app in stappen uit de bouwen, iets waar FileMaker zich goed voor leent.
De volgende stap zal zijn om niet alleen het beheer van de aanlegplaatsen maar ook het beheer van de Watertaxi-boten in de database onder te brengen. Dan kunnen we makkelijk dagelijkse werklijsten aanmaken, zodat je precies kunt zien wie op welk moment welke boot nodig heeft.
Ook zal later het onderhoud van de voorzieningen een rol gaan spelen. Dan wil je bijvoorbeeld kunnen zien wanneer iets voor het laatst gekeurd is, dus we denken aan de toevoeging van een functionaliteit voor notificaties. Dat je een melding krijgt: ‘De keuring van X verloopt binnenkort, maak een afspraak voor een nieuwe controle.’
Tenslotte willen we in de toekomst ook graag een lay-out van de app die geschikt is voor de telefoon. We hebben nu al toegang tot de database op de telefoon, maar dat is nog niet heel gebruiksvriendelijk. Het doel is om op de telefoon diezelfde fijne user experience te creëren als we al voor de computer hebben. Zo hebben we de hele database op zak, zonder dat daar een hele nieuwe iPhone-app voor gemaakt hoeft te worden!’